De huichelaars en de honderd jaren

Ze waren er allemaal, verschuild onder een plastic dakje om de stromende regen tegen te houden. Trump, Macron, Poetin, Merkel, Erdogan, Netanyahu en nog een zestig stuk staatshoofden en regeringsafgevaardigden. In de herfstige Franse hoofdstad verzameld om met veel vlagvertoon, hoempa en natuurlijk militaire parades het honderdjarige jubileum van het einde van de “Grote Oorlog”, de Eerste Wereldoorlog, te vieren en te herdenken. Voor de Franse president Macron tevens een podium om lovende woorden te spreken en parallellen te trekken tussen de imperiale massaslachting van achttien miljoen burgers en soldaten en de huidige tijd. “Dominantie” over andere “volken” is een “fout”, voor vrijheid en vrede“ is Frankrijk de ideale soldaat” en “Vive la Paix””.

Nog daags voor het uitspreken van dit “leve de vrede” bakkeleiden de genoemde Franse president en zijn Amerikaans evenknie over het eventueel opbouwen van een Europees leger, zonder invloed van de door Amerika gedomineerde NATO. Europa heeft een eigen leger nodig, zo Macron, om zich te wapenen tegen imperiale machten als Rusland, China en zelfs Amerika. Dergelijke opstandige uitspraken van schoothondjes gingen de Amerikanen net vier stappen te ver, waardoor Donald Trump pareerde met het fijntjes herinneren aan de, al onder Obama geëiste, 2%-van-BBP-voor-wapentuig (het liefst van Amerikaanse makelij)-regeling binnen de NATO. Geld moet rollen, kijk bijvoorbeeld naar het failliete Griekenland dat op alles spaart behalve het militair, en het liefst richting de wapenindustrie. Europa zal “bitte schön” maar eindelijk betalen voor haar verdediging, zeker nu de NATO aan de grens met nieuwgevonden spookvijand-met-verdomd-veel-grondstoffen Rusland staat.

Met het toevoegen van “Amerika” in het zelfde rijtje als “China” en “Rusland” maakt het Merkel-Macron Europa handig gebruik van de zorgvuldig opgebouwde impopulariteit van de niet door de Amerikaanse plutocratie gewenste president Trump en zijn olifant-in-porseleinkast (Empire in paniek) buitenlandse beleid. Zoals de demonisering van Rusland goed is voor het verkopen van NATO-beleid, is Trump goed voor het verkopen van EU-militarisering. Zeker nu Amerika talloze akkoorden over het gebruik van nucleaire wapens overboord gooit en Europa weer tot slagveld maakt.

Een militarisering die, juist dankzij Trump en NATO, allang begonnen is. Niet sinds het einde van de Koude Oorlog zijn zoveel Amerikaanse troepen in Europa actief als op dit moment. Jaar voor jaar worden oefeningen van het Atlantische bondgenootschap groter en kruipen de actieve eenheden dichter tegen Rusland (de agressor) aan. Over het hele continent wordt infrastructuur verbeterd en gereedgemaakt voor het verschepen van materiaal naar het oosten terwijl gesprekken lopen met bijvoorbeeld de failliete nazistaat Oekraïne of gangsterstaat Georgië over de uitbreiding van de samenwerking op het militaire vlak of het uiteindelijk opnemen van de beide ex-Sovjet republieken in de NATO. Parallel hieraan zal dus nog een Europees leger inzetbaar zijn, met zo min mogelijke parlementair toezicht vanuit de lidstaten, uitsluitend om Europese doelen te dienen. De eerste stappen heeft de EU al gezet met commandocentra en een onder het Verdrag van Lissabon verboden gezamenlijk investeringsfonds voor militaire technologie.

“Leve de Vrede”, kraamt Macron en de Europese elite klapt mee. Europa heeft ook een “empire” nodig om in de globaliseerde wereld invloedsferen, markten en handelswegen vrij te vechten. Zoals de wereldmachten van 1914 dat na verschillende economische crises en in een tijd van overproductie ook deden; om vervolgens schouderophalend miljoenen zich langzaam emanciperende (arbeidersbewegingen, vrouwenstemrecht) onderdanen door de gehaktmolen te halen. Als na jaren padstelling de schatkisten in Berlijn, London en Parijs leger en leger raakten, knalden toendertijd de kurken bij de grote industriëlen die het wapentuig leverden en de banken die de leningen verstrekten.

Inderdaad, de overeenkomsten tussen toen en nu zijn niet moeilijk te vinden.

Terwijl in Parijs de regen druppelde, de soldaten ter ere van een waanzinnige oorlog marcheerden en de Trump’s, Macron’s, Poetin’s en Netanyuh’s staats hoofdelijk probeerden op te treden, woedde in Syrië nog altijd de oorlog.

Ondertussen zeven jaar lang. Twaalf miljoen mensen hebben aldaar hun huis moeten verlaten, 350.000 hebben waarschijnlijk het leven verloren. Ongeveer vijftig landen zijn meer of minder bij de oorlog betrokken, waaronder Nederland, Amerika, Rusland, Turkije, Israël, Iran en Saudi Arabië. Miljoenen aan wapens werden aan groeperingen uitgedeeld die voor nog geen vier jaar het schrikbeeld van het “westen” waren.

Terwijl Macron zijn “Leve de Vrede” uitsprak, bleef de oorlog in Jemen de minst besproken oorlog in de Verenigde Naties.

Door een blokkade worden aldaar miljoenen met de hongersdood bedreigd. Miljarden aan wapens worden aan de “interventiemachten” Saudi Arabië en Emiraten geleverd terwijl met steun van Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk het land feitelijk hermetische van de wereld afgesloten. Om de invloed van “Iran” tegen te gaan dat, nauwelijks te bewijzen, de opstandelingen zou steunen.

“Leve de vrede” en na achttien jaar NATO-bezetting is er nog steeds geen vrede in Afghanistan. Door NATO-ingrijpen onder leiding van Frankrijk is Libië een “failed state” met als direct gevolg het Europese ingrijpen in Mali. Uranium en de CFA-Franc. Talloze staten worden aan westerse boycotten onderworpen, waaronder de in principe internationaalrechtelijk illegale sancties tegen Syrië, met name landen waar de invloed van Europa en de Verenigde Staten gering is. “Vive la Paix”, ook voor de bewoners van de al jaren uitgehongerde en gebombardeerde Gazastrook of de mensen in Irak en de Koerdische gebieden in Turkije. Vive la Paix.

De handen werden nog eenmaal geschud, het herdenken liep ten einde en alle politiek verantwoordelijken voor alle grotere en kleinere oorlogen en crises keerden weer terug naar huis. Om verder te werken aan het Europese empire, Amerikaanse empire, Russische empire.

Leve de vrede.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s