Endspiel in Syrië: de race om Deir ez-Zor (1)

Een beeld of een kaart vertelt soms meer als duizend woorden. Hieronder een afbeelding van ongeveer de situatie in de Syrische provincie Deir er-Zor op dit moment. Rood zijn het Syrische leger en haar bondgenoten, zwart zijn stellingen van de zogenaamde Islamitische Staat en geel zijn de oprukkenden Koerden, de Syrian “Democratic” Force, ofwel het Syrische Vrije Leger, en illegaal in Syrië opererende Amerikaanse (en Europese) Special Forces. Opvallend zijn de gele en zwarte uitlopers richting Deir ez-Zor. Schijnbaar en zichtbaar heeft het omsingelen van de hoofdstad van de IS, Raqqa, geen prioriteit meer voor de US en Koerden maar stoot de “anti-IS” coalitie liever, bijzonder ver, door richting Syrische olie- en gasvelden. De IS zelf blijft nog steeds een kleine corridor om over de Eufraat te ontsnappen. Zie:

Kaart door Weekend Warrior.

Daarmee is de Amerikaanse strategie (sinds bekend is dat de Amerikanen actief bodempersoneel in het land hebben) in Syrië ontmaskerd. Het gaat de Amerikanen en hun Koerdische voetsoldaten op dit moment niet om het verslaan van ISIS maar het blokkeren van belangrijke inkomstenbronnen, de olie- en gasvelden, van de Syrische staat. Kortom: een opdeling van Syrië. Niets anders verklaart de riskante voorstoot diep in Deir er-Zor precies op het moment dat het nationale leger het twee jaar durende beleg van de Deir Azzor stad weet te doorbreken.

Terwijl het Syrische leger rond Deir Azzor Stad nog steeds op hevige IS weerstand stuit, lijkt de SDF minder last van de groepering te hebben. Een feit wat de goed op de hoogte zijnde Russen (de “fake” oorlog van Obama en het bewapenen van extremisten door het westen&partners is ondertussen zeer goed gedocumenteerd) voor propaganda doeleinden willen uitslachten als officieel Russische luchtopnames worden gepubliceerd waarop SDF en Special Forces schijnbaar gebroederlijk in de aanwezigheid van ISIS-eenheden verkeren. Moeilijk te verifiëren al is het zeer goed mogelijk dat met verschillende stammen in het gebied bondgenootschappen zijn gesloten. De IS dankt (deels) haar (niet meer zo) verassende opkomst door in eerste instantie ontevreden of corrupte stammen in bijvoorbeeld de Irakese provincie Anbar voor zich te winnen.

De Russen zijn duidelijk geïrriteerd. Niet alleen stellen de Amerikanen, wederom, regime-change of tenminste een voet-aan-de-grond (in olierijke gebieden) houden in Syrië voor het gezamenlijke doel “het verslaan van de IS” maar lijkt er tevens sprake te zijn van mogelijke coördinatie tussen IS en de SDF. Het ombrengen van de Russische Luitenant-generaal Valery Asapov door een mortierbeschieting aan het front in Deir er-Zor kan bijvoorbeeld moeilijk als “toevalstreffer” worden weggezet.

De IS houdt zich op dit moment vooral bezig met het nationale leger. Handig gebruikmakend van de verdeelde Irakese troepen, dat een deel van haar eenheden richting de verdeelde stad Kirkuk stuurde vanwege het onafhankelijkheidsreferendum in de Irakese Koerdische gebieden, schijnt ISIS ongemerkt (door Russen en Amerikanen!) richting Syrische flanken en bevoorradingslijnen rond Deir Azzor op te trekken en met succes aanvallen uit te voeren. Hoewel degelijke aanvallen meer als wanhoopsacties gezien kunnen worden, koopt de terroristische organisatie vooral tijd voor de richting olievelden optrekkende Koerden.

Zo staan nu dus een door Rusland gesteund leger, dat zeer snel over de Eufraat wil komen, en een door Amerikanen gesteund leger lijnrecht tegenover elkaar. En de klok tikt. Na de vredesonderhandelingen onder leiding van Rusland, Iran en Turkije staan de Verenigde Naties weer op het punt zich met het thema oorlog en vrede in Syrië bezig te houden. Tot die tijd moeten op de grond en aan het front feiten vastgespijkerd worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s