EU: neofeodalisme regelen we gewoon

De EU en haar burgers: het blijft een ongemakkelijke relatie tussen die twee. Ondankbaar als de gelukkige bevolking van de statenbond is, hebben de mensen aldaar niet begrepen dat een neoliberale grondwet (nota bene verworpen door Frankrijk en Nederland) alleen de „gewone mens“ dient, een mega-inflatoire eenheidsmunt in economisch uiteenlopende gebieden gewoon „lekker makkelijk“ is, mega-bank bail-ins/outs het „systeem“ redden waarvan ook zij profiteren, gratis geld voor banken en corporations ooit ook bij hen aankomt (de verliezen op pensioen- en spaargeld laten we even voor wat het is), het verschuiven van risico naar een Centrale Bank of „reddingscherm“ gewoon het juiste is en dat opgeven van economische invloed, inrichting van samenleving en invloed op wetgeving normale onderdelen zijn van „moderne“ handelsakkoorden. Waarom miljoenen Europese burgers, wel wetend dat zonder de EU wereldoorlogen uitbreken (uitzondering: de huidige Europese militaire opbouw aan de Russische grens) en het licht uitgaat, zich aan anti-Europese populisten wenden, is tamelijk onbegrijpelijk. Dat een Groot-Brittannië geen deel meer wil zijn van de verdere financiële, militaire en machtsintegratie onder leiding van de technocraten in Brussel en Duitsland en via een Brexit wegloopt, is onvergefelijk.

Neem nu de handelsakkoorden CETA, TTIP, TiSA of JEFTA. Onderzoek na onderzoek tonen aan dat dergelijke verdragen bijvoorbeeld het einde betekenen van de Europese landbouw, dat (consumenten) standaards naar beneden gaan, “vrijhandel” helemaal niet goed is voor de werkgelegenheid, de economische groei verwaarloosbaar is en natuurlijk dat de heilige graal van het neo”liberalisme”, de private rechtbanken (investor-state dispute settlement (ISDS)) voor het kapitaal cq. parallel-justitie voor concerns domweg het good-old parlementarisme buitenspel zet. Wat natuurlijk ook de bedoeling is. Niet sinds de hoogtijdagen van de koude oorlog en de kernwapenwedloop zijn in Europa zoveel mensen de straat op gegaan om ergens tegen te protesteren als tegen CETA en TTIP. Toch houdt Brussel voor de hoger gestelde broodheren vast aan de plannen om democratie en zelfbeschikking uit te verkopen en probeert nu in hoog tempo met verschillende landen tot akkoorden te komen. Dan heb je een TTIP met de USA niet meer nodig (in zoverre Trump niet zoals ondertussen vertrouwd draait) want de meest internationaal agerende multinationals hebben sowieso overal dochtermaatschappijen zitten. Het enige wat nog tussen het definitief en niet-terugdraaibaar tot werk- en uitmelkslaafjes maken van de Europese bevolking en een soort (gespannen) status quo tussen burger en de EU staat, is diezelfde Europese bevolking.

Een moderne ultra-democratische corpocratie zet zich na jaren met multinationals in het geheim aan de akkoorden te hebben gewerkt natuurlijk door. Hoewel compleet illegaal, want dergelijke verdragen hebben niet alleen invloed op EU-niveau (handelsakkoorden regelt de EU voor haar lidstaten) maar ook op nationaal niveau, worden delen van de overeenkomst snel in werking gezet en tot wet gemaakt terwijl nationale parlementen nog even mogen ja knikken. Als beloning. En als een mini-gebiedje niet wil meewerken wordt het maffia style ala Griekenland dusdanig onder druk gezet dat het breekt. Burgerinitiatieven worden genegeerd, zelfs als het Europees gerechtshof zegt dat de 3.5 miljoen handtekeningen wel degelijk als initiatief gezien moet worden. En als de rechters in Luxemburg menen dat nationale parlementen toch gemengde verdragen als het EUSFTA (European Singapore Free Trade Agreement) mogen afschieten, houdt iedereen zijn mond en hoopt dat alles vergeten wordt.

Who cares about rechtspraak als je de Europese Commissie bent. Dus verkondigt Handelcommissaris Cecilia Malmström vrolijk dat het volgende akkoord met Australië en Nieuw Zeeland domweg door de EU zelf wordt aangenomen. Niets met parlementen behalve dat parlement in Brussel of Strasbourg dat niet eens zelf wetgeving mag schrijven.

Sterker: de Commissie stelt de lidstaten gewoon voor het blok en wil ISDS-en los van vrijhandel koppelen. Gewoon onderhandelingen beginnen om een (private) rechtbank voor eens en voor altijd in de Europese bodem vastteschroeven. De militaire integratie van de EU doet de rest.

Investor-state-dispute settlements heeft Europa namelijk nodig. Anders gaat het licht uit.

Advertenties

Een gedachte over “EU: neofeodalisme regelen we gewoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s